• Schoenspecialist sinds 1895
 • Gratis verzending naar onze 16 winkels
 • Gratis retourneren in NL

Maattabellen

Pasvorm: Meten is weten!

Lengtematen

Hieronder vindt u de maattabellen voor Dames, Heren en Kinderen. Bij het opmeten van uw voeten is het van belang dat u de lengte meet bij een belaste voet. Dit doet u door rechtop te staan en met uw volle gewicht op de voet te leunen die u wilt opmeten. Ook is het van belang dat u uw beide voeten opmeet. Niet alle voeten, links en rechts, hebben precies dezelfde maat. Het is belangrijk dat u de maat hanteert van uw grootste voet.

Opmeten lengtematen
Om u voeten nauwkeurig op te meten, raden wij u aan de volgende stappen te volgen voor het opmeten van de lengtematen:

 1. Leg een wit vel papier op de grond tegen een muur.
 2. Ga met uw blote voeten op het papier staan, met uw hielen tegen de muur.
 3. Zet met een streepje op het papier waar uw voeten het langst zijn. Meet vervolgens de afstand in centimeters.
 4. Het is belangrijk om beide voeten goed te meten, omdat bij veel mensen de lengte van de linker- en rechtervoet vaak verschillend zijn.
 5. Bij het kiezen van een schoen, kiest u de afmeting van de grootste voet. 

Lengtematen dames en heren Lengtematen kinderen

Let op dat de maten per fabrikant kunnen variëren. Merken zoals Clarks hebben een aangepast maattabel. 

Bij Leemans Schoenen vindt u een gevarieerde collectie modieuze dames- en herenschoenen. Verkrijgbaar in zowel hele- als halve maten en verschillende breedtematen. Ook biedt Leemans een uitgebreid assortiment schoenen met uitneembare binnenzool. Op deze manier vindt u de perfect passende schoen.


Heeft u toch de verkeerde maat gekozen? U kunt uw bestelling gratis ruilen en retourneren via een van de PostNL-punten. Geef op het retourformulier aan welke maat u wilt hebben en wij sturen u deze kosteloos toe.

Breedtematen

Veel merken die gespecialiseerd zijn in het maken van comfortschoenen werken met breedtematen. Schoenen met breedtematen bieden uitkomst voor allerlei soorten voeten. Er bestaan specifieke breedtematen voor de smalste voeten tot aan de breedste voeten. Bij het bepalen van de juiste breedtemaat is het van belang dat de gehele omtrek van de voet in acht wordt genomen. Breedtematen richten zich dus ook op de hoogte van de wreef van uw voet.

Wat voor breedtematen zijn er?
Voor de breedtematen van een schoen worden verschillende termen gebruikt. Waarschijnlijk heeft u de termen ‘leest’ en ‘schoenwijdte’ wel eens voorbij horen komen. Al deze termen verwijzen naar de breedtemaat van een schoen. Een breedtemaat wordt aangeduid met alfabetisch oplopende letters. De breedtemaat ‘F’ is de smalste breedtemaat die bij Leemans Schoenen gehanteerd wordt, waarnaast voor de breedste voeten de breedtemaat ‘K’ of ‘M’ bestaat.

E: Extra smal
F: Smal
G: Normaal
H: Breed
K: Extra breed
M: Zeer breed

Opmeten breedtematen
De breedte van uw voet meet u door middel van een meetlint (in cm omvang). Wij adviseren u om de breedte van uw voet samen met iemand anders op te meten. Het is namelijk zeer belangrijk dat u met rechtop staat om het gewicht gelijk te kunnen verdelen.

 1. Ga blootsvoets staan en zorg ervoor dat uw gewicht gelijkmatig verdeeld is over beide benen en voeten.
 2. Plaats het meetlint over het breedste gedeelte van uw voet. Dit doet u bij de ‘bal’ van uw voet, het gewricht van uw grote teen (zie afbeelding). Zorg ervoor dat u geen spanning op het meetlint uitoefent.
 3. Lees het resultaat in centimeters af van het meetlint.
 4. Zoek het corresponderende resultaat op in de onderstaande maattabel.
 5. Zoek eerst in de maattabel uw schoenmaat op, kijk vervolgens bij welke breedtemaat uw voetomtrek past.

Let erop: rond naar boven af! Indien uw voetomtrek groter is dan een aangegeven breedtemaat, neem dan volgende breedtemaat. Bovenin de maattabel vindt u de juiste voetbreedte terug (maat F t/m M).

Voorbeeld: U draagt normaal schoenmaat 38 (Engelse maat: 5) en ziet na het opmeten van uw voet dat uw voetomvang 23,1 cm bedraagt. Aangezien breedtemaat ‘G’ bij maat 38 tot 22,9 cm loopt is het van belang dat u voor breedtemaat ‘H’ gaat (tot 23,4 cm).

Maat schema EU-maten

Maat schema UK-maten


 

Divide

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Bekijk ons cookiebeleid.